Pistonlu kompresörünüzün bakımını yapmak, daha uzun hizmet ömrü ve tutarlı çıktı sağlayacaktır. Sonuç olarak, pistonlu hava kompresörü bakımı hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Bir pistonlu kompresör, bir krank mili tarafından çalıştırılan pistonları kullanarak yüksek basınçlı gazlar veren pozitif deplasmanlı bir kompresördür. Çok kademeli pistonlu kompresörler, 5.000 PSIG’ye kadar basınç üretebilir.
Ancak bu makale pistonlu hava kompresörü bakımı ile ilgilidir. Ayrıca hava kompresörü bakımını ne sıklıkla yapmanız gerektiğini de söyleyeceğiz.
Pistonlu Hava Kompresörü Bakım Yönü
Her hava kompresörü, özellikle pistonlu kompresörler, düzenli ve rutin hava kompresörü bakım işlemlerine ihtiyaç duyar.
Pistonlu kompresörler, kırılma olasılığı daha yüksek olan birçok hareketli parça içerdiğinden, burada daha iyi pistonlu hava kompresörü bakımı için bazı yararlı ipuçları verilmiştir.
Filtreyi Değiştir
Yağ, hava girişi, tahliye ve hava/yağ ayırıcı dahil olmak üzere filtrelerinizi düzenli olarak değiştirmek, asla gözden kaçırmamanız gereken en temel işlemlerden biridir.
Her 2000 çalışma saatinde bir kontrol edip değiştirirseniz yağın kirlenmesini ve mekanizmalara zarar vermesini önleyebilirsiniz. Kirli durumlarda daha sık değiştirilmeleri gerekecektir.
Yağlayıcıları Kontrol Edin
Bir pistonlu kompresörde çok sayıda hareketli bileşen bulunduğundan, yağlayıcı seviyesini ve temizliğini kontrol etmek çok önemlidir.
Hareketli bileşenleri aşırı aşınmadan koruduğu, kompresörü serin tuttuğu ve kirleticileri ortadan kaldırdığı için yağlamanın sürekli en üst düzeyde ve kalitede olması gerekir.
Ayrıca düzenli olarak numune alarak ve üreticinin talimatlarına göre değiştirerek test etmelisiniz.
Motor Rulmanlarınızı Kontrol Edin
Bir motor, bir pistonlu kompresör içindeki krank miline güç sağladığından, motorun içindeki yatakları düzenli olarak kontrol etmeli ve yağlamalısınız. Rulmanları soğuk tutan ve bozulmalarını önleyen motor yağı ile yağlayarak ömrünü uzatabilirsiniz.
Daima doğru türde motor gresi kullanın, gres türlerini birleştirmekten kaçının ve daha fazla soruna yol açabileceğinden aşırı greslemeyi önleyin. Motor yataklarınızı kontrol ederken, performans sorunlarına neden olabileceğinden aşınmadan önce tamir edin.
Sıcaklık kontrolü
Bir pistonlu kompresörde çok sayıda hareketli bileşen bulunduğundan, aşırı ısınmayı en aza indirmek için onu çevreleyen alanı göz önünde bulundurmalısınız. Çalışırken 200°C’ye kadar sıcaklıklara ulaşabilirler, bu nedenle havanın dolaşmasını ve soğumasını sağlamak için yeterli alana sahip olduğunuzdan emin olun.
Aşırı ısınma, basınçlı hava sisteminin mekaniğine ciddi şekilde zarar verebileceğinden, bunları yalnızca sınırlı olarak kullanabileceğinizi unutmayın. Ayrıca, etraflarında bolca yer olacak şekilde tutmanız yardımcı olacaktır.

Pistonlu kompresörler için hava kompresörü bakım kontrollerini ne sıklıkla yapmalısınız?
Bakım yapmadan önce sistemdeki hava basıncını boşaltmak ve ana güç kaynağının bağlantısını kesmek, kilitlemek ve etiketlemek veya kabloyu motor bujisinden ayırmak en iyisidir.
1-Her 8 Saatte Bir (veya Günlük)
- Bayonet göstergesinde yüksek ve düşük işaretler arasında bir yağlama seviyesi koruyun.
- Kirlenmiş yağlayıcıyı boşaltın ve değiştirin.
- Alıcı tankı ve dağıtım sisteminin ayaklarını ve kapanlarını boşaltın.
- Kompresörün görsel bir değerlendirmesini yapın ve tüm güvenlik korumalarını sağlayın.
- Garip sesler veya titreşimler olup olmadığına bakın.
- Basınçla yağlanan ünitelerde yağlayıcı basıncını kontrol edin. Kompresör çalışma basıncı ve sıcaklığındayken, basıncı 18 ile 20 PSIG arasında tutun. Yüksek basınç dereceli kompresörler için yağlayıcı basıncını 22 ila 25 PSIG arasında tutun.
- Yağlama sızıntısı olmadığından emin olun.
2-Her 40 Saatte Bir (veya Haftalık)
- Basınç tahliye vanalarının iyi çalışır durumda olduğundan emin olun.
- Ara soğutucuyu ve kompresörün soğutma yüzeylerini temizleyin.
- Pistonlu kompresörünüzdeki hava kaçaklarını kontrol edin.
- Basınçlı hava dağıtım sistemindeki hava kaçaklarını bulun.
- Yağlayıcıdaki kirleticileri kontrol edin ve gerekirse değiştirin.
- Hava giriş filtresini değiştirin veya temizleyin. Nemli veya tozlu durumlarda daha sık kontrol edin.
3-Her 500 Saatte (veya 3 Ayda)
- Yağlamayı değiştirin (daha sık olarak zorlu ortamlarda).
- Yağ filtresini inceleyin (daha sık olarak zorlu ortamlarda).
4-Her 1000 Saatte (veya 6 Ayda)
- Sentetik yağlayıcı kullanırken yağlama değişim aralıklarını 1.000 saat veya altı aya çıkarabilirsiniz.
- Kompresör valflerinde sızıntı veya karbon birikmesi olup olmadığını kontrol edin.
- Her yağlayıcı değişimi sırasında, basınçla yağlanan modellerin karterinin içindeki yağ karteri süzgeci süzgecini güvenli bir solvent ile uygun şekilde temizleyin.
- Aşırı miktarda çamur birikmesi varsa, karterin içini ve süzgeci temizleyin. Temizlerken asla yanıcı veya zehirli solvent kullanmayın.
- Daima güvenli bir solvent kullanın ve üreticinin talimatlarına uyun.
5-Her 2.000 Saatte (veya 12 Ayda)
- Basınç anahtarının diyaframını ve bağlantılarını inceleyin.
- Motor yol vericisinin temas noktalarını inceleyin.
Özet
Her şeyden önce, hava kompresörü bakımını ne sıklıkta yapmanız gerektiği, pistonlu kompresörünüzü ne sıklıkta kullandığınıza bağlıdır.
Kompresörünüzü arada bir kullanırsanız, yıllık bir servis yeterli olacaktır. Sürekli çalışıyorsanız, sizi olası sorunların önünde tutmak için üç ayda bir servis gerekebilir.
Hava kompresörünüzün sorunsuz çalışmasını sağlamak için el kitabınızda belirtilen onarım ve bakım planını takip etmeyi unutmayın.